Rekonštrukcia amfiteátra sa začne v týchto dňoch búracími prácami

14.07.2010 Medzilaborce

Medzilaborce 14. júla (TASR) - Viac ako 40-ročný areál mestského amfiteátra v Medzilaborciach sa začne v týchto dňoch rekonštruovať.
Stane sa tak po nedávnom ukončení procesu verejného obstarávania na dodávateľov služieb a tovarov. Projekt jeho revitalizácie ako súčasť programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007 až 2013 s názvom Roztancované pohraničie má za cieľ okrem stavebného zámeru prostredníctvom rôznych podujatí podporovať kultúrne väzby medzi východoslovenským mestom a samosprávou poľského mesta Sanok.
\"Rekonštrukcia sa v prvom rade začne zbúraním budovy starého amfiteátra a javiska. Na mieste sa postaví nový dvojpodlažný objekt s pódiom, pribudnú lavičky v hľadisku so 4000 miestami na sedenie, \" opísal priebeh prvotných stavebných zásahov referent implementácie projektov Mestského úradu v Medzilaborciach Marián Dribňák. Ako dodal, následne sa začne výstavba prístupových komunikácií a po obvode kultúrneho stánku sa nainštaluje trojmetrové oplotenie
Samospráva naposledy využila priestory amfiteátra v júni tohto roka počas festivalu kultúry a športu, ktorý sa koná v Medzilaborciach každoročne. \"Prvé kultúrne aktivity na ploche vynoveného areálu sú po ukončení stavebných prác naplánované práve pre 49. ročník tohto podujatia, \" informoval Dribňák. Dodal, že do tohto času sa pre slávnostné akcie rôzneho charakteru využijú priestory mestského Domu kultúry.
Časť finančných prostriedkov projektu doteraz využilo mesto na vzájomnú podporu kultúrnych aktivít oboch partnerov, ktorí sa pravidelne zúčastňujú na rôznych slávnostiach na území Slovenska a Poľskej republiky. \"Najbližšie sa folkloristi stretnú v jesenných mesiacoch v Sanoku, následne pozveme Poliakov na novembrové Dni mesta Medzilaborce, \" priblížil Dribňák. Miestna samospráva použila časť eurodotácie aj na zakúpenie nových krojov pre folklórny súbor Kamiana, na kultúrnych podujatiach doma aj v zahraničí prezentuje tradičnú ľudovú kultúru rusínskej menšiny.
Oprávnené náklady programu cezhraničnej spolupráce, o prefinancovanie ktorých môže žiadať slovenská strana, predstavujú 888.643,27 eura. Samospráva by sa na celkovej investícii projektu mala podieľať piatimi percentami, 85 percent prostriedkov zafinancuje Európsky fond regionálneho rozvoja a desať percent pôjde zo štátneho rozpočtu SR.
 

Vyberte región